LIMM Recycling heeft in samenwerking met de gemeente Ooststellingwerf in het kader  van het Biobased Economy Project en het Biosintrum een Biobased koffiebeker ontwikkeld.

In Nederland worden koffie- en drinkbekers vaak na éénmalig gebruik weggegooid. Al tien jaar is LIMM Recycling een expert in het leveren, afhalen en 100% recyclen van plastic en kartonnen bekers en ziet de gebruikte bekers niet als afval, maar als een duurzame grondstof en zet deze grondstoffen in voor het maken van nieuwe producten.

Deze tienjarige ervaring op het gebied van circulair en duurzaam ondernemen heeft ervoor gezorgd dat LIMM is gaan zoeken naar innovatie op het gebied van bioplastics, om deze in te zetten voor het produceren van biobased disopables.

Het materiaal dat LIMM Recycling gebruikt is een bioplastic (genaamd PHA) die beschikt over een Europees food approved keurmerk. De bekers zijn in te zetten voor koude en warme dranken. Deze bioplastic wordt vervaardigd uit een bestaande afvalbacterie die gevoed wordt met organische stromen, door middel van vergisting en fermentatie wordt er een kristal gevormd. Deze kristal wordt omgevormd tot een biobased granulaat en via een spuitgietmethode worden deze korrels vervolgens geproduceerd tot bekers. Op dit moment wordt hier onder andere glucose voor gebruikt. In de toekomst zal het mogelijk zijn om deze bioplastic uit rioolafvalwater te verkrijgen.

Op dit moment zijn de bio bekers te vinden in het restaurant van het nieuwe Biosintrum, om bezoekers te laten ervaren hoe het is om uit een biobased beker te drinken. Deze bekers passen perfect in de biobased uitstraling van het Biosintrum.

Indien deze bio bekers in natuur of de zee terecht komen, zullen deze bekers 100% deagraderen in water, CO2 en mineralen.

Meer informatie?