Biosintrum wint prestigieuze Nederlandse Bouwprijs

 

Oosterwolde – Het Biosinstrum in Oosterwolde is de winnaar van De Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie gebouwen. Dat is bekend geworden tijdens een feestelijke prijsuitreiking op de eerste dag van de BouwBeurs.

De gemeente Ooststellingwerf had Paul de Ruiter Architects opdracht gegeven tot het ontwerp van het uitzonderlijk duurzame gebouw op het Ecomunitypark. Het Biosintrum is een energieneutraal gebouw, dat voor meer dan 80% bestaat uit biobased materialen en een inspiratiebron vormt voor studenten en professionals. Volgens de jury bevestigt dit project dat de toepassing van biobased materialen geen science fiction maar realiteit is. ​

 

Voorbeeldproject 

‘Het is een voorbeeldproject van een integrale aanpak van bio-based materialen en circulair bouwen. Waar in het ontwerp bovendien de totale groene inpassing is meegenomen’, aldus de jury. De natuurlijke inbedding van het Biosintrum in de omgeving scoorde dus hoog, net als de samenhang met de natuur. Er wordt een vleermuishotel gebouwd, er komen broedplaatsen voor ringslangen, insecten en vogels. Heel inspirerend vindt de jury daarnaast het betrekken van de doelgroep bij het ontwerp en de bouw van het gebouw. Dit moet volgens de jury wel heel stimulerend werken voor de nieuwe generatie. Het gebouw staat model voor de verdere ontwikkeling van het Ecomunitypark. 

Unieke samenwerking

De aanwezige wethouder Fimke Hijlkema: ‘De droom is werkelijkheid geworden en krijgt met deze prijs een gouden randje. Het Biosintrum is de blikvanger van het duurzame beleid van Ooststellingwerf. Het zijn investeringen in de economie van morgen in Ooststellingwerf. En dit doen we samen met het bedrijven, organisaties en kennisinstellingen. De prijs is een geweldig mooie erkenning voor de architect, de bouwers, de gemeente en alle andere betrokkenen. Het is wederom de bevestiging dat hier iets heel bijzonders en unieks is neergezet’. Gedeputeerde Sander Rouwe reageert ook via twitter: ‘Van harte gefeliciteerd! Opnieuw een landelijke eerste prijs in onze provincie voor een circulaire topprestatie.’ Anne Jan Zwart van Ecostyle: ‘Een ultiem resultaat van unieke samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers.’  In maart is de opening van het Biosintrum.  https://www.kenniscentrumbodem.nl/

Tweejaarlijkse prijs

De Nederlandse Bouwprijs is een initiatief van Stichting De Nederlandse Bouwprijs. Het doel van de stichting is het bevorderen van de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw én het stimuleren van het veelzijdige bouwtalent in Nederland. De stichting reikt sinds 1991 één keer in de twee jaar de Nederlandse Bouwprijs uit. The Green House in Utrecht en Circl, een gebouw van ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam kwamen in de categorie Gebouwen ook in aanmerking voor de bouwprijs. Maar de oorkonde en een beeldje gingen dus naar Oosterwolde.